Τίτλος: Το ενεργειακό μέλλον και το περιβάλλον
Συγγραφέας: Μιχάλης Οικονομίδης, Παναγιώτης Δαλαμαρίνης, Φιλ Ρέυ και Λέοναρντ Καλφαγιάν
Αρ. Σελ.: 442, Διάσταση: 24 x 17
ISBN: 978-960-7623-77-5
Το βιβλίο τούτο είναι μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του ενεργειακού παρόντος και μέλλοντος και της επίδρασης της ενέργειας στο περιβάλλον.
Η κάλυψη του θέματος είναι διεθνής και ισορροπημένη, προσφέροντας μια αναλυτική προσέγγιση μεταξύ της συνεχώς αυξανόμενης ανάγκης για ενέργεια και της δημιουργίας πλούτου, ενώ ταυτοχρόνως ο κόσμος χρειάζεται να προσέχει το περιβάλλον και να αποφεύγει όσο είναι δυνατόν την πιθανότητα μιας περιβαλλοντικής καταστροφής. Το βιβλίο αναλύει την διεθνή κατάσταση, ποιες χώρες παράγουν, ποιες χώρες καταναλώνουν και μέχρι ποίου σημείου τις πηγές ενέργειας. Ποιες είναι οι πιθανότητες για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ποιες πηγές ενέργειας θα είναι λογικές στο μέλλον και ποιες όχι; Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή των συγγραφέων πιστεύουμε και εμείς ότι μέχρι το 2030 τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να αποτελούν το 80% της συνολικής ενεργειακής παγκόσμιας σύνθεσης. Με βάση την προηγούμενη πρόβλεψη η Ελλάδα σήμερα έχει εστιάσει τις προσπάθειες της στην Έρευνα & Παραγωγή Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων για τα οποία υπάρχουν ήδη βάσιμες πιθανότητες ύπαρξης σημαντικών ανακτήσιμων αποθεμάτων.
Εξ’ άλλου ήδη η Ανατολική Μεσόγειος έχει αποδειχτεί ότι περιέχει ενεργειακές πηγές διεθνούς ενδιαφέροντος και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι έτοιμη να παίξει το ρόλο που ενδείκνυται σε αυτό τον νευραλγικό τομέα της οικονομίας & μέσα σε αυτή την γεωπολιτική τοποθεσία.
Το κείμενο καλύπτει την επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά που διέπουν το ενεργειακό σύστημα με ένα επαρκώς ελαφρύ άγγιγμα έτσι ώστε να μην αποτρέψει τον αναγνώστη που δεν έχει τεχνικές γνώσεις, ενώ επιβεβαιώνει ωστόσο τις εξαιρετικές επενδύσεις στην γνώση και την εφαρμογή της που απαιτούνται για παροχή ενέργειας στους καταναλωτές.
Τα έξι πρώτα κεφάλαια ασχολούνται με τα ορυκτά καύσιμα, ποια είναι αυτά, που βρίσκονται, ποιος τα ελέγχει και όλα τα στάδια παραγωγής μεταφοράς και επεξεργασίας που απαιτούνται μέχρι αυτά να φτάσουν στο τελικό καταναλωτή.
Το Κεφάλαιο 7 αναφέρεται στον ρολό του γαιάνθρακα, στο παρελθόν στο παρόν αλλά και τον ρόλο που θα διαδραματίσει στο μέλλον.
Το Κεφάλαιο 8 αναφέρεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το Κεφάλαιο 9 στα εναλλακτικά καύσιμα μεταφορών, τις προοπτικές και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν στο μέλλον.
Τα Κεφάλαια 10 και 11 αναφέρονται στο περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, καθώς και την επίδραση των ορυκτών καυσίμων σε αυτή.
Το Κεφάλαιο 12 ασχολείται με το μέλλον της ενέργειας και τέλος το Κεφάλαιο 13 αναφέρεται στην Νότιο – Ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στην περιοχή.
Το βιβλίο απευθύνεται σε ευρύ κοινό, από απλούς αναγνώστες που θέλουν να ενημερωθούν πάνω στο θέμα των ενεργειακών πηγών, μέχρι τους εξειδικευμένους επαγγελματίες των οποίων οι καριέρες καλύπτουν την αφρόκρεμα των βιομηχανιών, καθώς και τον τομέα των υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της οικονομίας.