Η Σοφία Περδίκη παρουσιάζει τις δύο ποιητικές συλλογές της

Παρουσίαση για τη νέα ποιητική της συλλογή με τίτλο «ΣΥΛΛΑΒΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΙΜΕΡΟ» θα πραγματοποιήσει η ποιήτρια Σοφία Περδίκη, στη Ζώγια (Αλ. Σβώλου 54), την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, στις 18:00. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ και πρόκειται για μια συλλογή 42 ποιημάτων μικρής φόρμας, με τον τρόπο των χαϊκού.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί και η πρώτη ποιητική συλλογή της Σοφίας Περδίκη με τίτλο «ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΑΙΝΙΓΜΑ», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κίχλη το 2020.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Καλιεντζίδης, δημοσιογράφος, ποιητής
Βικτωρία Καπλάνη, φιλόλογος, ποιήτρια
Λίλια Τσούβα, ποιήτρια, συγγραφέας
Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο ποιητής Ανδρέας Καρακόκκινος.

«Συλλαβίζοντας τον ίμερο»

Πρόκειται για μια συλλογή 42 ποιημάτων μικρής φόρμας, με τον τρόπο των χαϊκού, αυτής της λιτής, δηλαδή, αποτύπωσης του ποιητικού φαινομένου σε ένα τρίστιχο, με τη γνωστή αναλογία συλλαβών (5-7-5).

Συλλαβίζοντας, λοιπόν, τον ίμερο, επιδίωξα να αναδιατάξω τις βιωματικές και αισθητικές μου προσλαμβάνουσες για τον ερωτικό πόθο και τη ζωογόνο δύναμή του.
Ο έρωτας και η ποίηση, εξάλλου, θεωρώ πως αποτελούν μοναδικές μορφές αντίστασης του ανθρώπου απέναντι σε μια εποχή κυνισμού, βίας, άκρατου υλισμού, ευτελισμού των συναισθημάτων και σύνθλιψης των οραμάτων.

«Το Αιώνιο Αίνιγμα»

Τα ποιήματα αυτής της συλλογής γράφτηκαν στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας. Πρόκειται για μια ποιητική ενότητα που αρθρώνεται πάνω στον ερωτικό και υπαρξιακό άξονα της ανθρώπινης κατάστασης στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου όλες οι προσδοκίες για ευδαιμονία νομοτελειακά οδηγούνται στην αναπότρεπτη φθορά και τη δυστυχία (ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας, όπως έλεγε ο Φρόυντ).

Προσπάθησα να αποτυπώσω και να εξιχνιάσω όλα αυτά τα στοιχεία της έκστασης, του πάθους, της σιωπής, της σύγκρουσης, της κάθαρσης, αλλά και και του προσδιορισμού του χώρου και του χρόνου της μνήμης. Η αλληλουχία των εποχών (ξεκινώ με την αίσθηση της Άνοιξης και την «Εαρινή υπόσχεση» που αυτή μας δίνει και τελειώνω με τον Φθινοπωρινό μαρασμό), με βοήθησε στη συγκρότηση ενός πλαισίου για τα δρώμενα και τα φαινόμενα που εκτυλίχτηκαν στο ενδιάμεσο.

Η ίδια η γλώσσα με έκανε να σκάψω βαθιά στην προσωπική μου αλήθεια και στην ανθρώπινη εμπειρία της σύγχρονης πραγματικότητας, που τραυματίζει και συνθλίβει κάθε μας κίνηση προς την ελευθερία, επιδιώκοντας παράλληλα, μέσω της γραφής, την υπέρβαση αυτής της ίδιας της πραγματικότητας και την εύρεση μιας απάντησης για την επούλωση του αιώνιου τραύματος. Το αίνιγμα παραμένει άλυτο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ΣΟΦΙΑ ΠΕΡΔΙΚΗ γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών «Βακαλό» και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Saint–Étienne. Το εικαστικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και σε ομαδικές εκθέσεις. Ποιήματά της δημοσιεύτηκαν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συμπεριλήφθηκαν σε ποιητικές ανθολογίες.
Το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Kίχλη» η ποιητική της συλλογή «Το Αιώνιο Αίνιγμα». (Το 2021, στη Σοφία Περδίκη απονεμήθηκαν τα βραβεία ποίησης «Jean Moréas» και “Μαρία Πολυδούρη”, για την πρώτη της ποιητική συλλογή, η οποία συμμετείχε και στη βραχεία λίστα του περιοδικού “Ο Αναγνώστης”, στην κατηγορία “πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή”). Το 2023 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Γερμανός» η δεύτερη ποιητική της συλλογή «Συλλαβίζοντας τον ίμερο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *